Cees Braakman

Cees Braakman (1917-1995) was een belangrijk Nederlands meubelontwerper die vooral bekend werd door zijn stoelontwerpen van draadstaal voor Pastoe.

Hij begon in 1934 op zijn 17de jaar te werken in de sector klassiek design bij Pastoe, mede door de invloed van zijn vader. Hij reisde na de oorlog in 1947 naar Amerika om te studeren, zoals de productie en het productieproces van meubelen. Ook raakte hij daar beïnvloed door het werk van Charles Eames en Ray Eames voor Herman Miller. Naast stoelen ontwierp Braakman ook tafels, kasten en bureaus. Hij gebruikte vaak teak en fineer van palissanderhout.

Pastoe

Braakman heeft veel voor Pastoe ontworpen en volgens het bedrijf een grote invloed op de bedrijfsontwerpen gehad.[1] Hij leidde van 1945-1978 het Pastoe-ontwerpteam en ontwikkelde de eerste moderne meubellijn van na de oorlog voor het bedrijf. Bovendien zorgde hij voor een coherente collectie meubelen waarbij de nadruk vooral lag op functionaliteit als gebruiksvoorwerpen. In 1958 ontwierp hij voor Pastoe één van de eerste stoelen die volledig uit draadstaal vervaardigd werd; de SM05. De draadconstructie geeft de stoel een ruimtelijk effect. Braakmans stoel werd zoals hij zelf ook erkende, geïnspireerd door het model Wire Chair (1951) van Charles en Ray Eames uit 1951. Braakman vereenvoudigde het ontwerp van vooral het onderstel vergeleken met dat van Eames. Net als de stoel van de Eames is de stoel van Braakman weer opnieuw in productie.

DU03 Japenese Series sideboard - By Cees Braakman for Pastoe